Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2015 20:53 - Какво трябва да съобразим и какви са минусите, когато си купуваме стари компютри.
Автор: ggb Категория: Технологии   
Прочетен: 364 Коментари: 1 Гласове:
0



1. Бюджетът - Обичам да цитирам следното : Не съм толкова богат, че да си купувам евтини неща. Който и нов лаптоп или компютър да си купите идва с минимум 2 години гаранция /някои и с 3/. Производителите предлагат и допълнителни пакети /които малко търговци продават активно/ и с тях гаранцията на техниката може да достигне до внушителните 5 години.  Целият процес в сериозните бизнес среди се казва ROI /return of investment/ или Investment Protection. Точно поради тази причина, тъй като искат да работят евтино и безпроблемно големите бизнес организации сменят техниката си регулярно. Точно тази техника попада в ръцете на търговците на втора ръка оборудване.

 2. Класът и качеството - тук се съгласявам частично с една уговорка. Предпочитам нова Дачия пред 200 хилядник Мерцедес. Просто нямам време за губене по сервизи и в опасения от сорта : сега това тракане и придърпване от къде ли може да бъде, защо пак свети сервизната лампичка и т.н

3. Платформата: Примерът е пресен с един Precision от доста ново поколение, който си забива като пич рядко и по случаен закон и за чиито проблем няма лесна диагностика. Много е готин, много е секси и за сметка на това може да ти скъси живота налагайки се да го рестартираш в почивния си ден. Ако е "гаранционен" и го изпратиш - вероятно и в сервиза няма да схванат проблема , но най-добрата куриерска фирма ще те одере с един 20-так транспортни защото имаш "много яка" машина. В голямата корпорация някой просто го е наритал в килера докато не го пакетират с останалата техника и не го изпратят на рефърбишера. Там той видимо му се е зарадвал защото е „като нов“ и ти го е набутал в ръцете .. „На печелившите честито“

4,5,6 Ще ги мина мимоходом за да спомена, че марковата машина е затворена екосистема, която не позволява гъбаркане с компонентите и – избирайки стар компютър вие може да получите – енергоемък процесор /брой операции на единица ват мощност/, диск работил незнайно колко часове /евентуално може от СМАРТ-а да се прецени състояние/, запрашено оптично устройство с изчерпан ресурс на лазера и дънна платка с доста напреднал ресурс на компонентите – кондензатори и резистори си променят параметрите с течение на времето а 2+ години не са никак малко време. Особено валидно е последното за старите таратайки с “bad caps” проблема при който след няколко месеца работа е нормално да се започне с операцията „подмяна на кондензатори“. Разбира се рециклиращата фирма е сменила видимо надутите кондензатори по дъното колкото да ви продеде машината. Разбира се тя няма нито времето, нито средствата да измери всички вериги за да установи изправността на изделието и да го ремонтира качествено.

7,8. Възможностите за ъпгрейд, разширение – Всеки производител има стриктни предписания какви компоненти могат да се сладат в продуктите му. Обикновено това са строго сертифицирани от него части продавани на двойна и тройна цена спрямо небрандирания им еквивалент. Това са подбрани и сертифицирани модули и подмяната им с неоригинални на своя глава може да доведе до проблеми в стабилността на платформата. Например Seagate и Wd доставят дискове на HP, но със специфичен фърмуер написан по задание. Ако желаете да  смените диска с друг ... това го правите на собствена отговорност.

По отношение на ъпгрейд тези машини са много ограничени – не могат да се овърклокват, да се слага какво да е в тях поради орязан BIOS, капризни са и компонентите им понякога са с нестандартни размери и характеристики – пр. 90% от захранванията на такива машини не покриват ATX стандарта. Ако захранването ти изгори или ти се налага да го смениш с по-мощно, просто буксите не пасват.

9 – Надеждност, стабилност, ергономика, охлаждане, тишина, програмирано остаряване. – По-горе описах как една компютърна машина подобно на комбайн или трактор си има моточасове и от там надежността и стабилността на употребяваната техника е негарантирана и опира до конкретния екземпляр. Гаранцията е с много кратък период, често съпроводена с допълнителни изисквания. Резервни части извън гаранция няма. Търсили сме под дърво и камък захранвания за FS E600/E620 .. да, тези същите с изгарящият дросел в импулсното. Охлаждането и тишината са факт ако няма разбити вентилатори. Понякога на старите машини се случва и вентилатори да блокират. Тогава вместо да сменят захранването /защото нямат резервни/ рециклаторите сменят вентилатора – и оставят опечените платки и компоненти на клиента :  той е ентусиаст , ще си ги оправи.. Програмираното остаряване е заложено в компютрите като концепция по принцип. Марковите компютри стареят като всички останали, например машини 3+ нямат USB 3.0 или се предлагат с непопулярния Display Port /провала да се детронира HDMI/.

10. Формат на кутията – всякакви форми, компактни са, но при проблем господ да ти е на помощ. Ако се ползват за критични цели винаги трябва да има резервен под ръка, за да може да стане донор на компоненти.

 

Като заключение – марковите втора употреба машини са евтино и нелошо решение за редица неотговорни и ограничени по бюджет дейности. Използването им в сериозни проекти и инвестицията в тях като цяло носи определени рискове и може да доведе до финансови и времеви загуби. Поради това по възможност е добре да се заложи на нова техника с адекватна и бърза гаранционна поддръжка – Програмите „No Matter What”, Next Business Day On Site са добър пример за качествено и сериозно заставане на производителя зад продукта му.  





Гласувай:
0




1. cecobob - Добре дошъл
30.11.2015 22:10
Хубаво е да си сложиш снимка и години и от къде си. Така общуването ни ще е истинско. Съвети се дават с лице и име. Пожелавам ти успех.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ggb
Категория: Технологии
Прочетен: 2253
Постинги: 1
Коментари: 1
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930